Sofiero gör sig redo för en ny säsong

Sofiero gör sig redo för en ny säsong

Slottsträdgården håller på att vakna ur sin vinterdvala och våra 11 trädgårdsmästare arbetar för fullt med vårstädning och plantering i den 15 hektar stora parken inför säsongsöppningen den 18 april. Kan man få nog av tulpaner? Inte om du frågar oss på Sofiero! I vår hyllar vi tulpanen i två olika utställningar i parken och med massvis med tulpaner i rabatterna. I höstas planterades cirka 18 000 tulpanlökar i Dahliakvarteret som snart bjuder på en maxad färgupplevelse.

Den ena utställningen hittar ni i Rhododendronhuset, som kläs in i mystik och mörka tyger med inspiration från barocken, där tulpanen arrangeras i ett magnifikt blomsterstilleben av hållbara blommor. Det draperade tyget är 60 meter långt och målas med pigmentfärg av vård- och omsorgsförvaltningens dagliga verksamhet Ateljé city. Utställningen ljussätts av ljustekniker från Stadsteatern.

Den andra utställningen finns i Vinhuset och vi vågar påstå att man inte kan se en lika stor samling av historiska tulpaner som på Sofiero denna säsong. I samarbete med SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) kan vi visa en stor samling av de svenska historiska kulturtulpanerna, det vill säga gamla sorter insamlade från privata trädgårdar.

Vi är även lite extra malliga för att få visa ”Zomerschoon” – den enda överlevande tulpanen från tulpanmanin på 1600-talet! Vi har fått en enda tulpanlök av denna raritet från en samlare i Holland. Vi gullar extra mycket med löken och hoppas den ska trivas hos oss. Jordreceptet har vi fått från Göteborgs botaniska trädgård. Håll bolagets alla tummar för att vi får se ”Zomerschoon” i blom!